3.jpg
2.jpg
4.jpg
1.jpg
Prev Next

POSJETITE NAS u ulici sinan-paše sijerčića br. 19 svakim radnim danom od 08:00 do 16:00.

Dobro došli

demo

demo

demo

VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeNaslovnaNovostiVlada FBiH: Za sufinansiranje razvoja turizma 2,7 miliona KM

20. juli 2017.

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela odluku o budžetskim transferima vrijednim 2.700.000 KM, raspodijeljenih kroz šest programa, a namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma. Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo je na konferenciji za novinare kazala da je sufinansiranje razvoja turizma jedan od načina obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima. 

Odobrena sredstva će biti raspoređena na šest programa, a jedan od njih je sufinansiranje razvoja sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma. Đapo je kazala da su te vrste turizma po izvještajima Svjetske turističke organizacije i UN-a među najbrže rastućim granama turizma.
 
Predviđena je i podrška unapređenju izrade i plasmana  turističkih suvenira, s ciljem jačanja turističke ponude. U okviru ovog programa će nadležno ministarvo s nekim od izabranih aplikanata ugovoriti otkup određene količine suvenira. Poseban program odnosi se na sufinansiranje podrške putničkim agencijama  koje dovode turiste u BiH  i promovišu resurse i turističke destinacije na području Federacije BiH.
 
"Također, imamo i finasiranje projekta za unapređenje turističke i ugostiteljske infrastrukture i konkurentnosti" - navela je ministrica Đapo dodajući da je posebnim programom predviđeno i stručno usavršavanje zaposlenog osoblja turističko-ugostiteljskog sektora u FBiH, kao što su kuhari, recepcioneri i sl. Među programima od posebnog značaja za turistički razvoj, kako je dodala Đapo, jeste podrška projektima u okviru Via Dinarice, zatim projekt izgradnje šetnice u općini Neum, „BH-Bivak“ i Sajam turizma koji će u oktobru biti održan u sarajevskoj Skenderiji.