3.jpg
2.jpg
4.jpg
1.jpg
Prev Next

POSJETITE NAS u ulici sinan-paše sijerčića br. 19 svakim radnim danom od 08:00 do 16:00.

Dobro došli

demo

demo

demo

VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeNaslovnaNovosti2017. - međunarodna godina održivog turizma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2017. godinu međunarodnom godinom održivog turizma u svrhu razvoja. Uloga turizma promovira se u pet ključnih područja:

- inkluzivni i održivi ekonomski rast,

- socijalna inkluzija, zapošljavanje i smanjenje siromaštva,

- efikasnost resursa, zaštita okoliša i klimatske promjene,

- kulturološke vrijednosti, diverzitet, naslijeđe,

- međusobno razumijevanje, mir i bezbjednost.

Doprinos turizma ekonomskom blagostanju zavisi od kvaliteta turističke ponude i prihoda koji se od nje ostvaruju. Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) asistira različitim destinacijama u njihovom održivom pozicioniranju na sve kompleksnijim unutrašnjim i vanjskim tržištima. Kao agencija UN-a koja je posvećena turizmu, UNWTO ističe da pogotovo države u razvoju mogu imati koristi od održivog turizma i svoje djelovanje usmjerava tako da im pomogne da tu korist i ostvare.   

 Trenutni razvoj i predviđanja:

  • Međunarodni turistički dolasci su porasli za 4,6 % u 2015. godini, na 1,184 milijardi USD.
  • U 2015. godini, međunarodni turizam generirao je 1,5 triliona USD prihoda.
  • UNWTO je predvidio povećanje broja međunarodnih turističkih dolazaka između 3,5% and 4,5% u 2016. godini, odnosno, da će broj međunarodni turističkih dolazaka dostići broj od 1,8 milijardi do 2030. godine.

U prvoj trećini 2017. godine broj međunarodnih turističkih dolazaka porastao je za 6% u odnosu na isti period u 2016. godini a povjerenje u ovu granu privrede je dostiglo najviši nivo u prethodnom desetogodišnjem periodu. Ovi rezultati su postignuti zahvaljujući održivom rastu u većini najvećih turističkih destinacija i stabilnom rastu u ostalim. Prognoze za ostatak 2017. godine su veoma optimistične. 

 "Ne treba zaboraviti da sa razvojem dolazi i odgovornost – turizam treba doprinijeti održivosti u sva tri stuba na kojima počiva – u ekonomiji, društvu i zaštiti i očuvanju životne sredine."[1]

 (Preneseno sa UNWTO)


[1] Taleb Rifai, Generalni sekretar UNWTO-a, u izjavi za javnost objavljenoj 14.7.2017. godine