3.jpg
2.jpg
4.jpg
1.jpg
Prev Next

POSJETITE NAS u ulici sinan-paše sijerčića br. 19 svakim radnim danom od 08:00 do 16:00.

Dobro došli

demo

demo

demo

VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeNaslovnaNovosti27. septembar - međunarodni dan turizma

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2017. godinu za međunarodnu godinu održivog turizma u svrhu razvoja a 27. septembar se obilježava kao svjetski dan turizma. Ekonomska, društvena i okolišna dimenzija razvoja imaju neosporivo značajnu korist od turizma. Turizam kao ekonomska djelatnost bilježi izuzetan rast i ne samo to, on poboljšava kvalitet života ljudi. Zahvaljujući turizmu, jača zaštita okoliša, promovira se diverzitet kulturnog naslijeđa i, što je najvažnije, jača se mir u svijetu (Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija). 

Turistička zajednica BPK Goražde je u prethodnom periodu od desetak godina, samostalno ili sa partnerima, izradila i/ili implementirala preko 100 različitih projekata u vrijednosti od oko 3.000.000 KM (tri miliona). Sredstva za projekte su se obezbjeđivala iz različitih izvora: sopstvenih, sa različitih nivoa vlasti u BiH i iz međunarodnih izvora. Korisnici ovih projekata su bila pravna lica koja se bave ugostiteljsko-turističkom djelatnošću u BPK Goražde, građani BiH i turisti iz cijelog svijeta.     

U narednom periodu očekuje se donošenje kantonalnog zakona koji bi Turističkoj zajednici omogućio da nastavi svoj uspješan rad.

Između ostalog, započete su i aktivnosti usmjerene ka stvaranju turističkog klastera kojim bi se dalje razvijao i promovirao turizam u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i regiji.

Svim akterima turizma čestitamo Međunarodni dan turizma i želimo uspješan rad!