VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeBPK GoraždeKulturne ustanove

J.U. Centar za kulturu

Kulturni život u općini Goražde odvija se uglavnom u okviru J.U. Centar za kulturu Goražde. Centar za kulturu je sa svojim djelovanjem i radom počeo još 1957. godine. Objekat Centra za kulturu se nalazi u centru grada u neposrednoj blizini gradskog mosta Alije Izetbegovića. Od svog osnivanja, dakle od 1957. godine Centar za kulturu se ubrajao  među četiri najveće ustanove ovog tipa na prostoru Balkana. Osnovni organizacioni oblik i nivo organizacije umjetničkog, književno-stvaralačkog i scenskog izvođenja su sekcije. One se formiraju i djeluju u školama, a koordiniranje njihove aktivnosti i finalno izvođenje odvija se upravo u Centru za kulturu. U okviru Centra aktivni su: KUD Ansambl narodnih igara i pjesama, zatim literalne, likovne, muzičke, pozorišne, folklorne, plesne, šahovske, novinarske i mnoge druge sekcije koje okupljaju veliki broj mladih sa područja općine Goražde. U okviru ove ustanove nalazi se JP RTV BPK-a Goražde, bioskop, Gradska biblioteka, koja u svom fondu ima 27.000 knjiga, kao i Omladinski centar. U sklopu Omladinskog centra stvoreni su uslovi za pokretanje kurseva stranih jezika, informatike, debatnih klubova, koncerata, susreta mladih, kao i  pjesničkih večeri.

CZKG

 

Gradska galerija

Gradska galerija se nalazi na lijevoj obali rijeke Drine u starom dijelu grada. Galerija  predstavlja mjesto gdje se mladi iz Goražda  mogu okupljati, organizirati ili pogledati izložbu. Kulturni život u Goraždu je posebno bogat u mjesecu avgustu za vrijeme održavanja Internacionalnog festivala prijateljstva u kojem učestvuje veliki broj umjetnika iz Evrope i svijeta. Galerija trenutno raspolaže sa oko 200 umjetničkih djela rađenih u svim tehnikama, a koja su najvećim dijelom nastala za vrijeme likovnih kolonija, koje su realizovane u okviru predhodnih Internacionalnih festivala prijateljstva u Goražde.

 

Izložba ratnih exponata

U septembru 2016. godine otvorena je Izložba ratnih eksponata budućeg Zavičajnog muzeja. U muzeju trenutno ima preko trideset eksponata. Izložba ratnih eksponata ilustruje događaje koji su zadesili Goražde i njegove građane u periodu od 1992. do 1995. godine. Muzej se nalazi u Centru za kulturu.

Radno vrijeme: radnim danom od 08-16h

Više na: JU Centar za kulturu Goražde

Kontakt:
+387 (0)38 221-344, 240-285
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.