VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeBPK GoraždeOpćina Goražde

All Features

Općina Goražde

Dobro došli u Goražde!

Goražde, glavni grad Bosansko-podrinjskog kantona, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine, jednoj od najljepših rijeka u Evropi. Od Sarajeva je udaljen 92 km, od Beograda 303 km, a od Dubrovnika 214 km.

Na nadmorskoj visini od 345 m, sa harmoničnom smjenom godišnjih doba, prirodnim ljepotama, oduvijek je privlačio ljude. Raznovrsnim i kvalitetnim kulturnim, turističkim i ugostiteljskim sadržajima, iz godine u godinu, sve više privlači brojne turiste iz BiH, Evrope i svijeta.

Još u XIX st., jedan engleski putopisac u Londonu objavljuje knjigu u kojoj piše: „ Oko podne stigli smo u Goražde, gradić koji se nalazi u jednoj dolini i u kojoj je vrlo toplo. Plava rijeka Drina teče pored njega ispod novog željeznog mosta izgrađenog 1891. godine, kako stoji na natpisu...Tu ima vrlo dobar hotel...“

Danas ovaj grad nudi raznovrsne turističko-ugostiteljske sadržaje; od kvalitetnog i udobnog smještaja u apartmanima i sobama u domaćinstvima i bogatoj gastro ponudi, do kulturnih, sportskih, festivalskih i narodnih svetkovina.

Novoizgrađeni raskošni hotel „Behar“,  sa tri zvijezdice, u staroj gradskoj jezgri, sa terasama nad rijekom Drinom, dočekat će vas ekskluzivnim apartmanima, izvrsnim kulinarskim delicijama i vrhunskom uslugom.

Goražde je grad mladosti, sporta i sportskih šampiona. Tereni za kolektivne sportove, atletska staza, sportska dvorana, fitnes centar i drugi objekti čine ga atraktivnim za pripreme sportaša tokom cijele godine. Blizina smještajnih kapaciteta i sportskih terena velika su prednost ovog grada.

U Vitkovićima, naselju udaljenom 4 km, nalaze se bazeni za plivanje, nogometni stadion i turistički smještajni kapaciteti motela „Bazeni“.

Uz obale ljepotice Drine nalaze se pogodni prostori za kampovanje. Preporučujemo vam one u Zupčićima i na Sadbi. Najatraktivnija plaža je u središtu grada, na adi Žanj.

Svojevrstan pješački raj prestavlja staza za šetnju koja vijuga uz lijevu obalu Drine, 4 km uzvodno i 4 km nizvodno od centra grada. Za one koji žele rekreaciju bez uzbuđenja, osim uživanja u pogledima na brzake i bukove Drine, prisustvo divljih patki, gnjuraca i jata riba, užitak su za oči i dušu.

Kajakaški klub „Buk“, ribarsko i planinarsko društvo, uz redovne aktivnosti, na usluzi su gostima koji žele uživati i u ovakvim vještinama aktivne rekreacije.

Splavarenje rijekom Drinom od Ustikoline do Goražda danas predstavlja jedinstvenu svjetsku atrakciju. Već spomenuti engleski putopisac opisuje i vožnju splavom od Goražda, dalje niz Drinu: „ Na splav smo se ukrcali malo niže od mosta u Goraždu i plovili polako nizvodno, ubrzavajući s vremena na vrijeme, kako bi nailazili brzaci“.

Putovanje splavom uzbudljiva je i nezaboravna avantura. Gostoljubivi domaćini i vješti splavari, uz prigodne zabavne sadržaje i domaće riblje i druge specijalitete, učinit će sve da uživate u netaknutim ljepotama Drine i njenih obala.

Iznad izletišta na Površnici, koje su Austrijanci izgradili krajem XIX st., nalazi se novoizgrađeno monumentalno izletište „Rorovi“. Ovo popularno izletište Goraždana pravi je vidikovac sa kojeg se grad i Drina vide kao na dlanu.

Goražde je ponosno na svoju burnu prošlost, ali i na svoju suvremenost. Tokom toplih dana i noći idealna je prilika za izlazak u Omladinsku ulicu, kultno šetalište mladih generacija.

Više od jedne decenije u ovom gradu se svakog ljeta održava manifestacija "Internacionalni festival prijateljstva". Uz druženje, prijateljstvo, igru i zabavu, predstavljaju se kulture zemalja regije, Evrope i svijeta.

Mnogobrojni restorani, picerije, kafići i drugi ugostiteljski objekti nude bogatu zdravu hranu; razne specijalitete, uz zabavne i kulturne programe.

Učestvovati u lokalnim ljetnim zabavama ili kolektivnim ribarskim pothvatima nezaboravni su doživljaji.

U Goraždu nije teško naći banku, poštu, usluge interneta, tržnicu i tržne centre, butike, restorane ili popiti kaficu u nekom od mnogih kafića.