VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeBPK GoraždeOpćina Pale-Prača

Pale-Prača - Vaša turistička destinacija!

U savremenom svijetu uništavajućih tehnologija, gdje zeleni pejzaži polako postaju pustinja, ima jedna oaza netaknute prirode i bogate kulturno-historijske baštine. Oni koji žele da otkriju neotkriveno i zadovolje svoje romantičke strasti treba da posjete prostore općine Pale/Prača.

Gradić Prača udaljen je 36 km od Sarajeva, 42 km od Goražda, 321 km od Beograda i 249 km od Dubrovnika. Nalazi se na nadmorskoj visini od 639 m. Rijeka Prača, okolna brda i planine, njeno su raskošno ruho.

Engleski putopisac William Miller 1898. godine objavljuje knjigu u kojoj spominje boravak u Prači: „ Prvu noć smo proveli u Prači, mirnom naselju sa vrlo čistim restoranom...Nakon nekoliko sati vožnje kroz prelijepu bukovu šumu, stigli smo u Han Bare, na vrh prevoja, gdje stoji lijepi bogumilski spomenik...“

Kako prije više od stotinu godina tako i danas, Praču i njenu okolinu posjećuju turisti iz cijelog svijeta. Malo je mjesta gdje se kao na rijeci Prači može uživati u ribolovu na autohtone vrste riba, pastrmke i lipljana.

Dok prolazite koritom rijeke, opija vas bujna vegetacija prepuna čarobnih boja i mirisa prirode. Ovdje su ogromni potencijali za razvoj seoskog turizma. Raznovrsna flora i fauna, seoska arhitektura, čist zrak, zdrava i bogata domaća gastro ponuda, prirodni izvori mineralima bogate vode, nezaboravni pejzaži, raj su za dušu i tijelo.

Gostoljubivi domaćini mogu da ponude sve blagodeti seoske idile: učestvovanje u kosidbi, čuvanju i njegovanju domaćih životinja, pripravljanju šumskih plodova gljiva i ljekovitog bilja itd.

Smještajni kapaciteti nalaze se u svim dijelovima općine. Turističko-rekreacioni centar, „Bijele vode“ nudi vam bungalove izgrađene u planinskom stilu, motel sa kongresnom salom, ski lift, restoran sa jedinstvenom gastro ponudom i još mnoge druge sadržaje.

Pansion „Palić“ dočekat će vas ugodnim smještajnim kapacitetima i specijalitetima evropske i nacionalne kuhinje. Bungalovi JKP Prača su veoma traženi tokom cijele godine.

U samoj Prači se nalazi suvremena sporstka dvorana i nogometni teren. Sa optimalnom nadmorskom visinom i zdravim klimatskim uvjetima, Prača je idealno mjesto za pripreme sportista i sportskih ekipa.

Dođite na „Pračansko ljeto“ i na promoviranje turističkih potencijala BPK-a Goražde „ Drina & Prača - turističke destinacije u BiH“ ! Prača vam poručuje:"Dođite u Praču! Učinit ćemo sve da se osjećate kao u drugom Dženetu/Raju!“

 


Geografski položaj

Općina Pale-Prača smještena je na jugoistoku Bosne i Hercegovine, odnosno na zapadu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Ukupna površina teritorije općine iznosi 108 km2.

Općina je smještena je na obalama istoimene rijeke Prače, u veoma plodnoj dolini, opasana planinama Jahorinom, Romanijom, te prelijepim Rajskim Vrhom, Klekom i Borovcem.

Naselje Prača, smješteno na nadmorskoj visini od 692 m predstavlja administrativni, kulturni i privredni centar općine.

Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine u općini Pale-Prača je živjelo 1.043 stanovnika u 328 domaćinstava u tri mjesne zajednice i to: MZ Prača, MZ Hrenovica i MZ Vražalice.
 

Historija

Prača je gradić s dušom. Njegov neodoljivi šarm zrači sa mnogih kulturnih slojeva, koji i dalje izviru iz najdubljih povijesnih dubina. Kao urbano naselje traje od Rimljana i Bizanta, preko srednjovjekovne Bosne, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva, sve do današnje Bosne i Hercegovine. Nikada nije nikoga ostavljala ravnodušnim, uvijek je bila po mjeri čovjeka.

Na pitanje otkada postoji, danas nije teško odgovoriti. Arheološka istraživanja pokazala su prisustvo ostataka kulture Ilira, imenom najstarijih stanovnika Bosne i Hercegovine. Pored ilirskih gradina, posebno su interesantne nekropole u kojima su pronađeni predmeti od bronze – nakit, oružje, posude i drugi artefakti. Njihova starost upućuje na početak I milenija pr.n.e.

Iz doba Rima ostali su tragovi rimskog puta koji  je vodio od Prače prema Sarajevu. U Prači su pronađeni brojni i raznovrsni primjerci rimskog novca, pa čak i ulomci starogrčke keramike! Pronalazak novca govori da je Prača bila važno trgovačko naselje i da se tu odvijala intenzivna robna razmjena. Ovo naselje obezbjeđivala je veća vojna formacija na nivou kohorte (1/10 legije).

I u srednjem vijeku kroz Praču je prolazio karavanski put. Tako će se i  trg u Prači još više utvrditi. Ostaci moćnih bedema i drugih fortifikacionih objekata i danas se mogu vidjeti na mjestu utvrde feudalne porodice Rađenović - Pavlović.

Prača je u srednjem vijeku održavala intenzivne trgovačke veze sa Dubrovnikom. Sačuvani ugovori ukazuju na izvoz voska, stoke, i stočarskih proizvoda, viškova žitarica itd., a uvoz soli i tkanina.

Osmanski defteri (popisi) govore da su na ovom prostoru bili aktivni rudnici željezne rude. Već od druge polovine XIV st., Prača doživljava društveni i ekonomski napredak da bi se u XV st., formirala u vareško naselje. Prača je bila jedan od centara domaćeg poslovnog svijeta. Ističe se po broju trgovaca i po visini kapitala.

Bogumilstvo je za medijevalnu Bosnu i Hercegovinu, a za ove prostore, nezaobilazna pojava. Ovo neomanihejsko učenje plemenite hrabrosti i moralne čvrstine nije moglo opstati u agresivnom okruženju. Stvaralačke ideje bogumila snažno će se manifestirati u izradi nadgrobnih spomenika u kamenu – stećaka. Na području Prače nalaze se lokaliteti sa stećcima vrlo značajnih i karakterističnih svojstava. To se odnosi na lokalitete Komrani, Čemernica, Toplik i dr. Za jedan stećak u Topliku kaže se da je najviši u Bosni i Hercegovini.

U vrijeme Osmanlija još više će porasti privredni značaj Prače. I ovdje Osmanlije dolaze sa bogatom tradicijom izgradnje urbanih naselja, pa će i ovdje ukupni društveni život doživjeti procvat.

Osmanlije su i ovdje donijele orijentalno-islamski ukus za uređenje stana, džamija i drugih enterijera, gdje je ćilim obavezan rekvizit. I danas se kreativnost žena s ovih prostora najbolje pokazuje u njihovom tkanju, vezenju i čipki.

Stanovnici Prače posebno i s ponosom ističu ličnost Semiz Ali-paše, koji je rođen u Prači. Bio je veliki vezir sultana Sulejmena II od 1561. do 1565. Njemu se pripisuje Mahalska džamija i naziva se Semiz Ali-pašina.

Ova impozantna građevina sa vitkom munarom porušena je 1992. godine, a na istom mjestu izgrađen je novi objekat džamije. U nju su ugrađeni pronađeni elementi stare džamije.

U blizini džamje nalazi se turbe sa kupolom i prozorima od perforiranih ploča sedre. Narodno predanje kaže da su tu sahranjeni Semiz Ali-paša i njegova porodica. Ovom velikom veziru pripisuje se i hamam (javno kupatilo), koji se nalazio uz nekadašnju džamiju u Čemaluši.

U blizini sela Pavlovića nalazi se nekropola starih nišana. Na jednom nišanu sa turbanom isklesani su luk i strijela piramidalnog završetka, predstavljeni su sablja, sjekira i štap; a na trećem se vide sjekira i polumjesec sa zvijezdama. Svi su visoki oko 2 m. U blizini se nalazi i nekropola stećaka.

Na prostorima općine Pale-Prača postoje mnoga kulturna dobra, objekti spomeničke i prirodne baštine, koji su za naučnu i kulturnu javnost ostali nedovoljno poznati, a mogli bi biti generator turističke privrede.