VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeBPK GoraždeSportski objekti

Gradska dvorana „Mirsad Hurić“

Ustanova koja predstavlja jezgru i okosnicu svih sportskih dešavanja i aktivnosti na području Općine Goražde i BPK-a Goražde jeste J.P. Sportsko-kulturno-privredni centar „Mirsad Hurić“. Pored gradske sportske dovorane, stanovnici i sportisti sa prostora BPK-a Goražda koriste i Sportski centar „Goražde“ u Goraždu u okviru kojeg se nalazi gradski stadion, otvoreni tereni za odbojku, rukomet, košarku i tenis. Savremeno opremljeni tereni za nogomet nalaze se u Vitkovićima, Ustikolini i Prači, koji ispunjavaju sve neophodne uslove za obavljanje sportskih priprema sportista.

 

Planinarski dom „Ruda Glava“

Teritorij Bosansko-podrinjskog kantona Goražde okružuju izrazito lijepi planinski predjeli, koji su jako atraktivni za planinare i ljubitelje prirode, a naročito one koji se bave sakupljanjem ljekovitog bilja, gljiva i šumskih plodova. Za planinare posebnu atrakciju predstavlja planinski masiv Ruda Glava, na čijem lokalitetu je izgrađen planinarski dom, a  kojeg posjećuju ne samo planinari sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, već i sa šireg prostora Bosne i Hercegovine. U organizaciji Bošnjačkog planinarskog društva "Goražde-Maglić", MZ Orahovice i Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godina, u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde već 17 godina se održava manifestacija „Grebak - put života“. Naime, riječ je o značajnoj manifestaciji koja se održava u znak sjećanja na herojstva, patnje i stradanja, ali i podvige naroda Gornjeg Podrinja za koje je Grebak u najteže ratno doba značio put spasa.

 

Lovačka kuća Prebila

Na teritoriji Općine Pale/Prača preovladava brdsko-planinski reljef, obrastao gustim šumama koje su bogate raznovrsnom divljači, livadama sa puno izvorske vode, ljekovitim biljem i mnogim vrstama jestivih gljiva. Povoljna konfiguracija terena, odgovarajuća klima i šumska bogatstva  pružaju idealne uslove za lov i razvoj lovnog turizma. Za sve ljubitelje koji pored uživanja u lovu žele i relaksirajući odmor u netaknutoj prirodi, na lokalitetu Kovačev Do, koji se nalazi u neposrednoj blizini lovišta Bijele vode nalazi se novoizgrađena lovačka  kuća Prebila. Lovačka kuća udaljena je 5,5 km od Turističkog naselja Bijele vode. U prizemlju kolibe se nalazi udobni dnevni boravak sa kaminom, čajna kuhinja i kupatilo, a na spratu su dvije spavaće sobe sa po 4 ležaja.

 

Lovište Bijele vode

Lovište Bijele vode nalazi se u jugoistočnom dijelu BiH. Spada u kategoriju brdsko-planinskih lovišta, otvorenog je tipa sa jako razvijenim reljefom. Ovi šumski planinski predjeli još netaknute prirode idealan su habitat za mnogu krupnu i sitnu divljač. Cijelo područje je izuzetno bogato vodom, a prostrani pašnjaci osiguravaju izdašnu prehranu za životinje. Lovište je opremljeno brojnim visokim čekama i zasjedama.