izbor jezika

VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeSplavarenje

 

 

 

 

Poseban, jedinstven i najatraktivniji turistički proizvod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je splavarenje Drinom. Ovo je doživljaj čija se posebnost ne može riječima opisati, već se jednostavno mora doživjeti, a žubor Drine i njeni talasi dok polahko plovite, zasigurno će odmoriti svakog čovjeka.

Splavarenje niz rijeku Drinu ima veliku tradiciju. Nastalo je iz potrebe da se građa transportuje iz šume nizvodno do strugara gdje je prerađivana. Prije posljednjeg rata ljepote rijeke Drine upoznali su mnogi turisti kako domaći tako i strani i sa nje odnijeli prelijepe uspomene.

Splav je neobično plovilo izgrađeno od drvene oblovine kapaciteta do dvanaest osoba, što također zavisi i od vodostaja rijeke. Traje jedan dan, uz mogućnost sportskog ribolova sa splava i uživanja u bogatoj gastro ponudi domaćih specijaliteta. Dužina splava iznosi oko 13 metara.

Ovu neobičnu avanturu vode iskusni splavari sa dugogodišnjim iskustvom. Splavarenje, kao i ostale turističke aranžmane organizira Turistička agencija “Obner” iz Goražda. Turistički aranžmani mogu biti jednodnevni i višednevni uz mogućnost odmora i rekreacije pored rijeke Drine.

Turistička zajednica Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji s kantonalnim ministarstvom privrede, te općinama u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već punih deset godina organizuje  manifestaciju pod nazivom “Drina & Prača - turističke destinacije u BiH”, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova, rafting čamaca i drugih neobičnih plovila.

Splavarenjem od Ustikoline do Goražda doživjet ćete nezaboravnu avanturu.