VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeSplavarenje

 Poseban, jedinstven i najatraktivniji turistički proizvod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je splavarenje Drinom. Ovo je doživljaj čija se posebnost ne može riječima opisati, već se jednostavno mora doživjeti, a žubor Drine i njeni talasi dok polahko plovite, zasigurno će odmoriti svakog čovjeka.

Splavarenje niz rijeku Drinu ima veliku tradiciju. Nastalo je iz potrebe da se građa transportuje iz šume nizvodno do strugara gdje je prerađivana. Prije posljednjeg rata ljepote rijeke Drine upoznali su mnogi turisti kako domaći tako i strani i sa nje odnijeli prelijepe uspomene.

Splav je neobično plovilo izgrađeno od drvene oblovine kapaciteta do dvanaest osoba, što također zavisi i od vodostaja rijeke. Traje jedan dan, uz mogućnost sportskog ribolova sa splava i uživanja u bogatoj gastro ponudi domaćih specijaliteta. Dužina splava iznosi oko 13 metara.

Ovu neobičnu avanturu vode iskusni splavari sa dugogodišnjim iskustvom. Splavarenje, kao i ostale turističke aranžmane organizira Turistička agencija “Obner” iz Goražda. Turistički aranžmani mogu biti jednodnevni i višednevni uz mogućnost odmora i rekreacije pored rijeke Drine uz različite aktivnosti:

–  ribarenje (lipljen, klijen, škobalj, kapitalni primjerci mladice – drinske kraljice);

– plivanje u osvježavajućoj tirkizno plavoj vodi rijeke Drine;

– vožnja kajaka;

– vožnja bicikla;

– sunčanje na splavu ili na obalama Drine; na pješčanim i šljunkovitim plažama ili mirisnim cvijetnim livadama;

–  iskrcavanje na obalu radi upražnjavanja sportsko-rekreativnih aktivnosti i/ili gastronomskog uživanja u krepkoj ribljoj čorbi, pečenju s ražnja i delicijama spremljenim ispod sača, slasnim pitama;

–  odmor u hladovini pod blagotvornim krošnjama vrba i topola u tišini koju narušavaju samo umirujući žubor rijeke, veseli cvrkut ptica i lirski zvuci treperenja lišća.

Turistička zajednica Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji s kantonalnim ministarstvom privrede, te općinama u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već punih deset godina organizuje manifestaciju pod nazivom “Drina & Prača - turističke destinacije u BiH”, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova, rafting čamaca i drugih neobičnih plovila.

Splavarenjem od Ustikoline do Goražda doživjet ćete nezaboravnu avanturu.