VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeTourist InfoIzletišta i parkovi

Izletište Rorovi

Izletište Rorovi je najznačajnije gradsko izletište Goražda. Nalazi se na brdskom dijelu iznad naselja Površnica i od centra grada je udaljeno 2 km. Izletište  predstavlja simbol otpora grada Goražda za vrijeme agresije koja je trajala od 1992-1995.godine. U posljednje vrijeme izletište sve više privlači pažnju i interesovanje turista. Pored reprezentativnih primjera ratnih eksponata (tenkovi, topovi, itd) na Rorovima se nalazi spomen kuća-muzej Zaima Imamovića sa eksponatima, zatim šadrvan i klupe namjenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca, te veliki broj ljuljaški i klackalica namjenjenih za  rekreaciju najmlađih posjetilaca izletišta.


Izletišta pored Drine: Modran, Sadba, Zupčići, Podlozje, Žanj

Rijeka Drina predstavlja izuzetnu atrakciju za veliki broj kako domaćih tako i stranih turista, s toga se razvoj turizma ovog kraja uglavnom bazira na mogućnostima koje pruža rijeka Drina. Gornji tok rijeke Drine, još uvijek sačuvan od svih zagađivača, bogat ribljim fondom, izrazito mladicom i drugim vrstama riba , okružen prirodnim predjelima u kojima se izmjenjuju šume, njive, voćnjaci, manja naselja, brda i planinska uzvišenja predstavlja najznačajniji turistički motiv Kantona koji privlači veliki broj turista, a naročito u ljetnoj sezoni.

Svojom ljepotom Drina privlači veliki broj kupača, a njena voda je kao malo gdje u Bosni i Hercegovini još nezagađena. Riječni tokovi  na prostoru  Kantona su pretežno hladni planinski tokovi sa prosječnim ljetnim temperaturama vode 12° do 16°C . Ove vode  mogu se koristiti za osvježenje, odnosno za razvoj kupališnog turizma za vrijeme ljetne turističke sezone  u mjesecu  julu i avgustu kada temperature zraka premašuju 30 ° C. Duž njene obale se nalazi mnogo lijepih plaža za odmor,  rekreaciju i kampovanje,  a jedna od njih je svakako i plaža Modran u Ustikolini, koja se nalazi na lijevoj obali rijeke Drine i privlači veliki broj turista. Na području općine Goražde za posjetioce su najatraktivnije  plaže  na lokalitetima Sadba, Zupčići, Podlozje, te gradska plaža Žanj, koje su tokom ljetne sezone itekako posjećene.

Duž obale rijeke Drine je veliki broj izletišta idealnih za odmor, rekreaciju i boravak u prirodi.

Na prostoru općine Foča/Ustikolina veoma je atraktivno izletište Modran koje je smješteno na lijevoj obali rijeke Drine. Posjetioci tokom svog boravka na Modranu mogu uživati u prirodnom ambijentu, raznovrsnoj flori i fauni, prirodnim izvorima zdrave vode, tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, zatim plivanju u Drini, ribolovu, splavarenju, raftingu, kampovanju, igranju raznih sportskih igara...

Za sve ljubitelje prirode na Modranu se nalazi i kamping prostor, te pristanište za plovne objekte (splavove). Ukoliko se odlučite da vikend provedete u prirodi izletište Modran je idealno mjesto  za vas, vašu porodicu i prijatelje.

Na području općine Goražde najatraktivnija izletišta su: Osanica/Desetka, Sadba, Zupčići, Žanj (gradska plaža), Podlozje.

Izletište na Sadbi  predstavlja idealno mjesto za boravak u prirodi, porodična druženja i školske izlete. Duž obale je mnogo lijepih plaža (pješčanih) atraktivnih za kupače. Posjetioci tokom svog boravka mogu uživati u sportskom ribolovu, kajaku, splavarenju, raftingu, kampovanju, te šetnji obalom Drine. Ukoliko se odlučite da provedete miran vikend u prirodi s porodicom obavezno posjetite izletište na Sadbi!

Izletište u Zupčićima smješteno je na desnoj obali rijeke Drine. Nalazi se 4 km na udaljenosti od Goražda. Izletište u Zupčićima je veoma atraktivno za posjetioce i predstavlja idealan prostor za odmor i rekreaciju. Na izletištu je uređena pješčana plaža sa neophodnom pratećom turističkom signalizacijom i sadržajima. Posjetioci mogu uživati u boravku u prirodi, šetnji obalom, plivanju, sportskom ribolovu i kajakaštvu. Izletište pruža idealne uslove za druženje sa porodicom i prijateljima.

Izletište Žanj je gradska plaža i nalazi se u samom centru grada Goražda. Smješteno je na riječnom ostrvu (adi). Plaža je veoma atraktivna za posjetioce, a naročito kada je u pitanju mlađa populacija. Pogodna je za kupače i kajakaše. Za vrijeme trajanja Internacionalnog festivala prijateljstva u mjesecu avgustu na Žanju se organizuju različita druženja i sportske aktivnosti (koncerti, DJ party, Igre bez granica, Državno prvenstvo u kajaku na divljim vodama).

Izletište Podlozje se nalazi na samom ulazu u grad Goražde. Od centra grada je udaljeno svega 2 km. Obzirom na povoljan saobraćajnogeografski položaj, jer se nalazi uz magistralni put M 20  izletište je veoma atraktivno za posjetice i turistički je posjećeno. Posjetiocima pruža mogućnost plivanja i sportskog ribolova. Ima uređenu stazu za šetnju i biciklizam. U posljednje vrijeme Podlozje predstavlja mjesto okupljanja motorista, ne samo s prostora našeg Kantona, već cijele BiH. Izletište je idealno za odmor, rekreaciju, boravak u prirodi, kao i  jednodnevne školske izlete.

Ako želite da prihvatite izazove sportskog ribolova, da koristite pogodnosti plivanja, kajakaštva, kampiranja, splavarenja, planinarenja, lova i drugih oblika i sadržaja u lancu turističke ponude BPK Goražde - DOŠLI STE NA PRAVO MJESTO!

Gün Gör park

Gün-Gör park je izgrađen 2013. godine u mjesecu maju, za kratko vrijeme postao itekako atraktivan za posjetioce. Novoizgrađeni park je rezultat bratskih odnosa između istambulske općine Güngören i općine Goražde. Park se nalazi na lijevoj obali rijeke Drine u neposrednoj blizini hotela Behar, spomenika Drinskim mučenicama, dvije osnovne škole, te šetališta Bosfor, što dodatno povećava njegovu atraktivnost, a samim tim i posjećenost. Park je najmjenjen svim uzrastima. Idealan je za druženja, odmor i relaksaciju omladine, ali i za građane u poznim godinama. Park nije samo namjenjen za stanovnike grada, već i  turiste koji  borave u našem gradu, a imaju želju da upoznaju nešto više naš grad i njegove ljepote.