VIDEO TZBPK

Pogledajte promotivni spot Turističke zajednice BPK Goražde. Uživajte!”

Više

Vi ste ovdje: HomeTourist InfoManifestacije

„Internacionalni festival prijateljstva“

Internacionalni festival prijateljstva se održava u Goraždu i predstavlja centralni događaj turističke ljetne sezone Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. 

 

Festival predstavlja sintezu različitih kulturnih dešavanja sa brojnim gostima iz mnogih zemalja, a održava se pod sloganom “Prijateljstvo, druženje, igra i zabava”. Ideja Festivala prijateljstva potekla je od velikih prijatelja iz Udruženja „Bosnia - Bretagne-et Gorazde“ sa predsjednicom  udruženja Catherine Herve iz Saint Brienc pokrajine Bretagne u Francuskoj 1996. godine, koja će se pretočiti u praksu 1997. godine kada je i održan prvi Festival prijateljstva. Tada je 60 umjetnika iz Francuske stiglo u Goražde i zajedno sa domaćinima organizovali su Prvi festival prijateljstva na svijetu. Tradicionalno učešće na festivalu uzimaju predstavnici sa četiri kontinenta i to Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i  Australije, sa preko 1.500 učesnika iz više od 20 zemalja. Ovaj jedinstveni internacionalni događaj okupio je i više od 1.000 umjetnika iz 25 zemalja širom Evrope i svijeta, te svojim raznovrsnim i bogatim programom privlači na desetine hiljada posjetilaca.

Glavna odlika ovog festivala je u tome što je učesnik svaki građanin. Tokom svih do sada održanih festivala ideja vodilja bila je otvaranje grada Goražda prema Evropi i svijetu u smislu širenja tolerancije, mira i saradnje među različitim kulturološkim svjetovima, bez obzira na različitu rasnu, nacionalnu, etničku i svaku drugu pripadnost. U Program festivala uključeni su internacionalni susreti književnika, sajam i promocije knjiga, kinoprojekcije, pozorišne predstave, performansi, izložbe rukotvorina, internacionalna likovna kolonija, sportski susreti, sajam zanatstva, brojne radionice, maskenbal i drugi sadržaji za djecu te koncerti i večeri folklora, sevdaha, duhovne i klasične muzike.

Festival u Goraždu nije samo kulturna i sportska manifestacija. Festival je i turističko-privredna manifestacija koja doprinosi ukupnom društveno-ekonomskom razvoju kako općine Goražde, tako i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, F BiH, BiH, ali i šire regije.

U okviru XVI internacionalnog Festivala prijateljstva 2013. godine održana je turističko kulturna manifestacija „Drina regata“, koja svake godine okupi veliki broj učesnika i privuče interesovanje mnogih, a naročito mlađih učesnika. Primarni cilj održavanja i realizovanja ove manifestacije jeste promocija i prezentacija turističkih potencijala prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sa posebnim fokusom na rijeku Drinu, odosno na  splavarenje i rafting rijekom Drinom. S obzirom na činjenicu da Bosansko-podrinjski kanton Goražde raspolaže velikim prirodnim i kulturno-historijskim bogatstvom, ljepotama, te turističkim potencijalima to bi u mnogome moglo doprinijeti da rijeka Drina bude prepoznatljiva turistička atrakcija ne samo u regionu, već i šire, a Bosansko-podrinjski kanton Goražde stalna turistička destinacija brojnim  kako domoćim, tako inostranim  turistima.

 

„ Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“ Goražde - Sarajevo - Fojnica

Isak Samokovlija je bio veliki humanista, ljekar i pisac. „Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“ je tradicionalna kulturna manifestacija, koju zajednički organizuju općina Goražde, Fojnica i Grad Sarajevo. Manifestacija pod imenom „Isak Samokovlija“ do 1992. godine organizovala se u suradnji sa Međurepubličkom zajednicom kulture u Pljevljima. Manifestacija se održava u januaru mjesecu i ima tradicionalni karakter. Organizatori manifestacije žele da što sadržajnijim programom podsjete na djelo i život Isaka Samokovlije. Biografi  su Isaka Samokovliju svrstali u red klasika svjetske literature; njegovo djelo zaslužuje posebnu pažnju i analizu.

„ Aprilski dani kulture - Goraždansko proljeće“

U skladu sa svojim programskim aktivnostima J.U. „ Centar za kulturu “  od 1995. godine radi što kvalitetnijeg pružanja kulturnih usluga svojim sugrađanima tokom mjeseca aprila organizuje kulturnu manifestaciju „ Aprilski dani kulture - Goraždansko proljeće “.

Manifestacija „ Aprilski dani kulture - Goraždansko proljeće“ ima svoje posebno mjesto u razvoju kulture i zadovoljavanju kulturnih potreba, kako građana i naroda  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, tako i građana i naroda F BiH, Bosne i Hercegovine i šire regije. Ova manifestacija se održava već punih devet godina, ima tradicionalan karakter i regionalni značaj. Cilj organizovanja manifestacije je da goraždanskoj publici tokom proljeća ponudi vrhunski, profesionalni kulturni sadržaj iz oblasti: pozorišta, filmske i likovne umjetnosti, književnosti, kao i pjesme, igre i sevdaha.

„Internacionalni dječiji festival - Šta se pjesmom sanja“

Festival dječije pjesme pod nazivom „Šta se pjesmom sanja“ prvi put je održan ratne 1994. godine, kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. Manifestacija je dobila tradicionalni karakter i jedan je od prvih festivala na području Bosne i Hercegovine koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora ovog regiona. Do sada, osim autora i djece sa područja BiH, učešće na festivalu su uzeli i autori i izvođači iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije, Danske i drugih zemalja.

Namjera organizatora je da festival zadrži internacionalni karakter, da doprinosi popularizaciji i razvoju kvaliteta novih dječijih pjesama. Dosadašnji festivali su od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala se mogu čuti na brojnim medijima u BiH i susjednih država. Festival „Šta se pjesmom sanja“ ima najveći rejting među istim ili sličnim festivalima u BiH i regiji.

Festival pjesme i sevdaha "Rade Jovanović"

U znak sjećanja na poznatog goraždanskog pjesnika i kompozitora Rada Jovanovića u Goraždu je 18. juna 2005. godine održan  prvi međunarodni festival pjesme i sevdaha "Rade Jovanović“. U revijalnom dijelu kao gosti učestvuju mnogi poznati izvođači narodne muzike koji su pjevali i danas pjevaju pjesme Rada Jovanovića. Njihovo učešće najbolji je doprinos ovoj noći sjećanja i dokaz da ovaj goraždanski pjesnik nije zaboravljen.

Dani meda i ljekovitog bilja - “Živjeti s prirodom”

Manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja – „ Živjeti s prirodom“ je tradicionalna manifestacija koja se održava u mjesecu oktobru. Prvi put je održana 22.-23.10. 2007. godine. Organizator manifestacije je Udruženje uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja „Facelija“ Goražde, a manifestacija se održava na platou Centra za kulturu i okuplja veliki broj izlagača, ne samo iz BIH, već i nama susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore, itd. Cilj ove manifestacije jeste prije svega da se omogući prodajna izložba gotovih proizvoda i njihovih prerađevina uz mogućnost degustacije, te kupovine repromaterijala, opreme i literature iz herbalnog i pčelarskog sektora.

 

"Dani jabuke“ - Goražde

“Dani jabuke“ je privredna, kulturna i turistička manifestacija, koja je prvi put održana  u mjesecu oktobru 2003. godine u prostorijama Gradske dvorane "Mirsad Hurić” u Goraždu. Sajam traje tri dana i po strukturi je promotivan, edukativan i izložbeni. Dakle, riječ je o tradicionalnoj manifestaciji sajamskog karaktera pri čemu se izlažu  brojni proizvodi iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, te prehrambene industrije, kao i veliki asortiman voća i povrća, njihovih prerađevina, zatim mesni proizvodi, pčelinji proizvodi, kao i mnoge druge vrste proizvoda. Cilj i namjera organizatora manifestacije je da se Goraždu vrati izgubljeni status u oblasti voćarstva koje je imalo prije stotinu i više godina. U sklopu sajma “Dani jabuke“ profesori Poljoprivrednog fakulteta iz  Sarajeva i regije organizuju različite  edukacije za poljoprivredne proizvođače. Riječ je o predavanjima o uzgoju voća, prvenstveno jabuka, koja će se temeljiti na najnovijim znanstvenim dostignućima, a uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. Također,  pripremaju se i brojni sadržaji kao što su: susreti privrednika, okrugli stolovi, stručna savjetovanja, te za najmlađe učesnike sajma organizovani su i kvizovi znanja. Sajam je po ocjeni organizatora 2013. godine imao oko 20.000 posjetilaca iz Bosansko-podrinjskog kantona i šire.

 

„Drina & Prača“ -  turističke destinacije BiH

Turistička zajednica Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u saradnji s kantonalnim ministarstvom privrede, te općinama u sastavu BPK-a organizuje tradicionalnu manifestaciju “Drina & Prača - turističke destinacije BiH. Ova manifestacija se tradicionalno održava u zadnjoj sedmici mjeseca juna i traje dva dana. Centralni događaj manifestacije cjelodnevno splavarenje Drinom od Ustikoline do Goražda. Manifestacija je prvi put održana 2004. godine. Tradicionalna manifestacija “Drina & Prača - turističke destinacije u BiH“ 2013. godine održana je deseti put po redu ali pod nazivom „Drina regata“ gdje su učesnici imali priliku da uživaju u šestosatnoj vožnji na splavovima i rafting čamcima od Ustikoline do Goražda. Naime, cilj održavanja i realizovanja ove manifestacije jeste prezentacija turističkih potencijala prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, sa posebnim fokusom na rijeku Drinu i splavarenje. Učesnici splavarenja na kraju svog boravka u BPK-a Goražde iskoriste priliku da posjete i turistički kompleks “Bijele vode” koji se nalazi na području općine Pale-Prača.


Brdska auto moto trka - Ustikolina

Općina Foča/Ustikolina je domaćin sportske manifestacije „Brdska auto moto trka“ – Ustikolina,  koja se boduje za šampionat BiH. Manifestacija je prvi put održana 2005. godine i od regionalnog je značaja. Organizatori utrke su BIHAMK i Auto-moto klub Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Utrka se vozi na dijelu magistralnog puta M -18, a glavna dionica je Ustikolina-Gavrić brdo. Staza za utrku je dužine od 4.350 metara, širine 6 metara i prosječnog uspona od 8 posto, sa asfaltnom podlogom i zaštitnim ogradama. Staza je licencirana od strane Vrhovnog komiteta za sport. Trka u Ustikolini održava se prema pravilima Pravilnika o auto-moto i karting sportu BIHAMK-a i dodatka za auto trke na brdskim stazama. Učešće na jednoj od najznačajnijih sportskih manifestacija na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde iz godine u godinu uzimaju vozači iz svih krajeva BiH.

 

Dani kulture, sporta i turizma - “Ustikoljansko ljeto”

Najznačajniji kulturni, turistički i sportski događaj na prostoru općine Foča/Ustikolina je “Ustikoljansko ljeto”. Riječ je o manifestaciji koja već ima tradicionalni karakter i održava se u mjesecu julu. Prvi put je organizovana 1997. godine. Danas, manifestacija obuhvata bogat program iz oblasti kulture, sporta, turizma, kampovanja i drugih sadržaja, uz brojne učesnike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Posebno se ističu izviđački višeboj, mali nogomet, odbojka i sportski ribolov.


„Sajam zdrave hrane“- Ustikolina

Organizatori ovog sajma su: Općina Foča/Ustikolina i Udruženje poljoprivrednih proizvođači sa područja općine Foča/Ustikolina.  Sajam je prvi put održan 25 - 26.09. 2009. godine u Ustikolini i ima tradicionalni karakter. "Sajam zdrave hrane" je manifestacija koja se održava u jesen i prodajnog je karaktera. Učešće na sajmu pored domaćih proizvođača imaju i proizvođači iz Makedonije, Italije, Albanije, i dr. Cilj ove manifestacije jeste promocija voćarstva i povrtlarstva sa akcentom na njegovanje tradicionalnog uzgoja, te stavljanja u promet proizvoda od voća, povrća te meda i ljekovitog bilja. Na cjelokupnom području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde se nalaze zasadi voća i povrća i isti su prepoznatljivi kao ekološki zdravi proizvodi. Nerijetko su ovi proizvodi glavni resurs za mnogobrojne ugostiteljske objekte u kojima se prepoznaju domaći specijaliteti, kao što su: razne vrste pita ispod sača, bosanski lonac, begova čorba, tufahije, hurmašice, i dr.


„ Pračansko ljeto“

Centralni događaj na prostoru općine Pale/Prača jeste kulturna manifestacija “Pračansko ljeto”. Prvi put je održana 2004. godine i od tada se održava svake godine u mjesecu julu i ima tradicionalan karakter. Manifestacija okuplja veliki broj posjetilaca. Programom manifestacije predviđen je bogat kulturno – zabavni program.  Pored večeri zabavne i narodne muzike, folklora i duhovne muzike u okviru festivala se održavaju i različite sportske aktivnosti.